Wat is basketbal?

Basketbal is uitgevonden in 1891. Al meer dan honderd Jaren beleven we deze sport met een hoog amusementswaarde. Oorspronkelijk werd het enkel door mannen gespeeld. Maar tegenwoordig kan je wereldwijd teams vinden bij zowel mannen als vrouwen. Elk team heeft vijf spelelrs en zeven reserve spelers. De bekendste competitie moet de NBA zijn. Er zijn heel wat Amerikaanse spelers die een status hebben verworven door het basketbal, denk maar aan Dwight Howard, Shaquille O’Neal, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar.

De bekendste competitie is de NBA in De Verenigde Staten

Net zoals bij alle andere sporten, heb je ook een tactiek nodig om basketbal te spelen. Uiteindelijk in het de bedoeling om de bal in de korf te krijgen. Wie het hoogste aantal punten haalt wint. Afhankelijk van de afstand haal je twee of drie punten met een worp. Een vrije worp is goed voor één punt. Dit is een worp van op vaste afstand van de korf, na een fout in de zone aan de korf.

Op het basketbalveld is het allemaal te doen. De afmeting hiervan kan nogal verschillen tussen alle competities over de wereld. In de NBA is een veld 28,65 meter bij 15,24 meter. De korf hangt dan wel overal op dezelfde hoogte, en dat is 3,05 meter vanaf de grond. Er is een minimum afmeting van een veld, 26 op 14 meter, deze worden vaak ook goedgekeurd.

Er zijn 5 posities op een basketbal veld:

Center: Kan je herkennen als de nummer 5 positie. Hier zal je ook de langste speler zien lopen van het team. Lengte en gewicht spelen hier een rol. Met de nodige kracht moeten ze de ploeg vooruit stuwen. De gemiddelde lengte van een center is 2,08 meter. Een center die punten scoort en het andere team er van belet punten te maken is van goud waarde.

Power forward: De grens tussen de center en power forward is zeer dun, maar ze is er wel. Sommige taken zijn gelijkend. Ook power centers zijn een van de langste spelers op het veld, maar wel zeer atletisch gebouwd. Hij moet rebounds pakken en nieuwe aanvallen opzetten. Een gemiddelde lengte van 2,10 meter en een gewicht tot 120 kg maken van deze spelers een imposante verschijning.

Small forward: De spelers kunnen niet allemaal zo zwaar zijn. De naam small forward geeft het al weer, deze spelers zijn niet zo lang, niet zo zwaar en vaak sneller dan een power forward. Zijn rol is het scoren van punten. Ze zijn vaak ook de meest veelzijdige speler van de vijf posities. Een kwaliteit waar ze in moeten uitblinken is hun schot.

Shooting guard: De nummer twee op het veld, zij zijn ook niet zo lang, een beetje lichter, atletischer en sneller dan de voorgaande small forward. Ook zijn taak is het scoren van punten. Een gemiddelde lengte van 2 meter. Een kenmerk is dat zij vaak de beste schutter van het team zijn. Maar toch sterk genoeg zijn om de weg naar het net te vinden.

Point guard: We zijn aan de nummer een positie gekomen. De kleinste speler, maar daarom niet minder belangrijk. Een belangrijke naam is Earvin Magic Johnson. De point guard is de spelverdeler en moet de aanval leiden van het team. Staat in nauw contact met de coach en voert de orders uit. Hij moet over een tactisch vernuft beschikken en toch de nodige fysieke eigenschappen hebben.